Nov 26, 2010

Lucruri de aruncat

Pe strazile din Lija, o data pe an se intampla ca oamenii sa nu isi mai doreasca obiecte. Si atunci, adica tot o data pe an, se intampla ca cei care inca mai au pana la a le desconsidera, sa faca un pustiu de bine cumparandu-le. Stiu, pare o aberatie, dar parol e vorba de o gramada de fapte bune la un loc. Cand am inteles minunatia de idee mi-am spus imediat ca o export in Romania. Si apoi la fel de imediat m-am potolit. Ok,  am putea mobiliza biserici si oameni sa bata la porti. Ok, pe unele chiar le-am deschide. Dar chiar cu atata entuziasm in FIECARE an? Parcurg vizual  balcoane din viata mea ticsite cu cutii. Si debarale. Sau poduri. Apoi subsoluri. Cate vreun holisor, un dos de draperie, un dedesubtul patului, un coltisor de baie, garaje intregi si musai o camara. Descotoriseala de obiecte ascunse pe aici ar da prilej, intr-un context de targ, la starngere de sume frumusele pentru cine vrei tu plus cainii strazilor.  Avem recipiente la toate dimensiunile, pe toate nuantele, din carton si plastic, decorative, mucegaite sau bleu. In ele pastram fotografii, dulceata de cirese amare de acum 5 ani, pantofi cu eticheta sau palarii asortate la bretelele din alta cutie nedesfacuta de prin pod.( Paranteza -la Lindsey in pod zac obiectele din viata mamei ei. Dupa invitatia la catedrala m-a invitat in podul casei lor de maltezi cu gradina in mijlocul livingului, sa o debarasez de trecut. Am zis ca as avea curaj sa il incarc in roaba mea pe post de combustibil....sa mangai rame prafuite si sa ard mai departe incalzita de niste frumos facut util-incheiata). Cati mioritici suntem avantati sa ne rupem din trecutul prafuit prin bibelouri de prost gust? Mi-e teama ca numaratul, chiar si pe degetele palmelor putine care au dibuit ast inceput de blog, s-ar complica in aritmetica surplusului de aratatoare, inelare si mijlocii..

http://www.youtube.com/watch?v=T5nouomr8BE

Ia uite ce dau unii la inutile. Si ce format gasesc sa le expuna. Ia uite, ia uite...si cata munca pro bono sa adune monezi zgomotoase in cutiile de tabla ale unor foste fursecuri daneze. As vrea sa explic in Malta zambetul meu amar la melodia- si vesela si bizara- de banuti in multe cutii. Ei nu cuprind. Dar tu sigur intelegi. Pentru ca faci parte ca si mine din randurile celor care se rusineaza sa se aplece dupa un banut pe trotuar, care fac farse lipind cu superglue moneda de 5 lei pe podeaua autobuzului si care nu duc caruciorul inapoi la supermarket ''pentru atata lucru''. Aici, cine sa inteleaga cuvintele astea? Astia care isi dau trecutul pentru un banut ca sa il adune la un loc cu altii in cutii  metalice de biscuiti?

Zornaiala simultana la sfarsitul a trei zile ii face pe toti fericiti. Au adunat in toamna mea malteza suficient cat sa repare o biserica si sa hraneasca un orfelinat timp de o luna. Cine stie ce minuni or mai fi realizat pana acum cu trecutul lor.                                                  
Tot speri ca ar merge si la noi? Eu zic ca e putin probabil, desi as alerga acum cu flyere in dinti la orice usa. Romanii il experimenteaza inca pe a avea. De la atata istorica saracie. Mai greu de inteles pe cei ce il traiesc preaplin pe A AVEA  in detrimentul lui A FI.  Eudaimonic au pierdut: un fel de somnambuli de dragul unui intuneric pe care si-l intituleaza convinsi - viata de noapte. Sau sociala.Cand de fapt e mai multa viata si mai mult social intr-un zornait de cutie plina de  trecut.       
                           


P.S. La tura asta am luat  in raba mea o oglinda imensa cu consola si rama de lemn, trei veioze colorate si muuulte posete. Folosul oglinzii il stiu. Privitul in ea e recapitularea la lectia despre deseuri pe care o invatasem de mult, de cand am inceput sa traiesc prin geamantan. Folosul veiozelor e frumosul. De posete nu intreba. E un folos penibil de aparent si izbitor de penibil:) Dar cutiei de metal i-a clincanit frumos echilibristica mea pe ata non-dualitatii. Ce jmecherie  consolativa am gasit !                                            

           















Dylan ori Shakespeare


Some say 
the world will         end  in fire,  Some say in ice. From what I've tasted of desire
I hold with those who favor fire.
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice 
Is also great and would suffice. 
                       (Robert Frost, Fire and Ice, Dylan a citit-o sigur inainte de Love Minus Zero)


Iti zice Dr. Anders Hansen. Te petreci dintr-un oras cu m intr-o tara cu m apoi iar intr-un oras cu m (pariu ca nimeni din sala cu ferestre deschise in palmieri nu s-a gandit la coincidenta asta). Malmo, Malta, Msida. Te-ai intalnit cu mine in timp ce culegeai interpretari de studenti curiosi pe text de Dylan.  Din buzunarul sacoului (aruncat peste un tricou galben uscat jmechereste fara fier de calcat) ai scos trei cantece. Doua ore ai vorbit tu, acum am sa vorbesc si eu despre unul. Dar stii si tu ca cel mai greu pe lumea asta e sa pui muzica in cuvinte. Doua lumi paralele.  Tu ai ales formula youtube. Eu tind spre non-dualismul Advaitei aici asa ca iata fac putin stretching NLPist :)....si spun fara portativ:

  
                                        
                                          LOVE MINUS ZERO
Deosebirea intre un profet si un artist e ca primul ofera raspunsuri iar celalalt intrebari. As spune ca ei se aseamana totusi prin aratatul de cale sau vorbitul despre drumuri potentiale. 
Unele teme sunt universale. DRAGOSTE, fara INSAuri...ce haios, unde esti Pittis sa imi rostuiesti traducerile pe Dylan?
Ce cantec, ce muzicuta melo....EA vorbeste limba tacerii fara idealuri sau violenta si rade de incercarile Valentinului. Rade de promisiunea trandafirilor, iese jmechera din jocul clasic al spatiului public in care oamenii sporovaiesc despre comun in cotidian, scriu citate cu ghilimele si trag concluzii imbecile. Afara, acolo unde se zambeste cu dintii, onestitatea prostituatei e invinsa de falsitatea onestilor. EA iti face cu ochiul si nu se deranjeaza, caci cunoaste prea mult incat sa se ocupe cu a certa si-a judeca. Fiicele bancherilor cauta perfectiune asteptand toate cadourile lumii aduse de barbati intelepti. EA vine la fereastra ta, edgar allen poelian, cu o aripa rupta. EA e o imagine in schimbare.. cea pasiva-cea inteleapta-cea sensibila... schimbarea e mai aproape de intelesul nostru asupra Realitatii.  E EA mai aproape de adevar?

Dylan nu canta, Dylan e un fel de Shakespeare. A fi sau a nu fi al gloriosilor 60, abordand teme universale. 

E amuzant in aiasta bucatica de manifestare a vietii ca....

1. Occidentalul doctor Hansen si-a ales sa culeaga de la mediteraneenii astia tuciurii comentarii pentru cartea lui hippie. Poarta bratara de piele la mana, un Apple conectat fara imaginatie la stereotipicul retroproiector, un tricou aproape sifonat, un sacou impecabil si o mutra perplexa. De ce nu despre tumult si poezie atarnat cu blugii lui de un Cadillac ruginit prin Cuba, subiectul angoasei timpurilor industrializarii americane, as fi intrebat la sesiunea de ridicari de degete.

2. Dragostea, chiar si asa inteligent cantata de cei doi maestrii titularizati aici, e paradoxal mai inteligibila la lectia mea de etica ce dezvolta greselile de calcul in ecuatia celor trei forme de amor.... egoist, altruist si reciproc. Adica oricum iesim prost pe latura asta, Dylanule, cu pretentii de favoruri impachetate sau cu starea de aripa rupta, tot frustrare la final. (as putea detalia cum e cu socotelile astea gresite, dar nu la capitolul amuzament)

3. Desi inconjurata de tineri cu margele, bandane colorate si albume alb-negru cu scafarlia creata a lui Dylan la tinerete (oare unde erau astia prin campus cand am trecut atenta cu radarul pe interese pornit), poezia si cantecul lumii incep sa imi para umbra palida a ceea ce am venit sa studiez. Minunata alegere, Filosofia. Minunatilor Dylan si Shakespeare, cat de  generoasa e perspectiva mea acum asupra voastra. Si abia am inceput. Wow.   

http://www.youtube.com/watch?v=dKg6sWbRrp4


P.S. Daca nu cuprinzi deja fotografia care urmeaza, uite un flash. Pe EUDAIMONIA va fi vorba de mult Folk, dragoste cu toate limitele ei si nuante din spectrul istoriei gandirii. Adica, filosofie poetica. Hahaha. Uite nu am curs de Poetica a Filosofiei. Il inventez eu pentru tine. Ca filosofie e oricum pe orice tema. Dar poetica ei, cine o canta? Eudaimonia va vorbi despre ea. 


Nov 23, 2010

Big Bang !

OK, incepem asa. Adica, prin descrierea metodei.
Tu vei fi TU, mai degraba decat pluralul irelevant. TU imi vei fi mai aproape decat DVS. Si oricum se vor gasi destule pe aici incat sa eliminam formalitatile.
Desi sintezele sunt solicitante, voi selecta, de dragul pentru frumos in doze esentiale. Fiecare fotografie va face parte din trecutul, prezentul ori viitorul meu. Si, garantat, iti e mai utila aici decat sa o sustragi din vitrina condimentata de text. Sau din textul pe care ea il condimenteaza. Alegi sa spui cum vrei. Oricum, totul e un TOT.  Iar la tine sau la mine, ea e aceeasi imagine a Unitarului. Daca intelegi ca apartinerea e o iluzie, e super. 
Textul e rodul cautarilor la interior. Cat se poate de prezent. Secunda de acum in cuvinte. Plus fundatia pe care am asezat gandurile - prezentata, precum iti spuneam, in imagini.  

Incep cu sfarsitul. Uneori e util sa arunci o privire la finalul unei carti. Poti gasi o cheie noua de citire. Incep cu ultima zi din cei 31 de ani de pana acum. Si am sa o numesc.....

INVITATIE LA CATEDRALA

Ai pasit vreodata pe un mormant? Dar peste vreo cateva sute? Dar incaltat? Dar cu ecou de pasi intr-o acustica perfecta de catedrala?
E cam asa...pasii tai grabiti de intarziere isi incep incremenirea in timp ce privirea spre in jos se dilata. Apoi se dilata auzul si incape si Haydn care era pe fundal.

Unii oameni fac spectacol de bucurie si muzica la cimitir. Si socializeaza pasind  pe cadavre in biserici cu fast, printre decoruri cu aur si argint incrustat, la un loc cu cale si crini albi si lumanari de 2 metri in sfesnice mai inalte ca mine.
Iar la asta multimea gatita aplauda! Aduc o orchestra in toata regula cu dirijor si 4 solisti de opera si zau ca dau un show mai ceva ca la Ateneu. Socoteste decoruri de cavaleri masoni si acustica de cupole gotice. Inmulteste cu dedesubtul. La temelie e moartea. Dar muzica aia se inalta dincolo de cer. Cred ca se aude in fiecare. E muzica sufletului care s-a saturat de Efemer. E o voce acolo inauntru care canta inaltator precum un concert de Haydn la catedrala. 

Sa ne intelegem. Blogul asta se vrea ( deci va spune) despre A FI cat se poate de viu  cu variante de eudaimonie. Tocmai de asta gasesc reprezentativ inceputul cu decorul din catedrala malteza  St. John. Daca si calcand incaltat pe lespezi de morminte poti sa simti atata bucurie si inefabil, softul nostru aici e evident FERICIREA. Iti voi povesti despre anti-virusii unor globule albe pricepute. Tu doar citeste si fa-ti analizele... la sange!