Nov 26, 2010

Dylan ori Shakespeare


Some say 
the world will         end  in fire,  Some say in ice. From what I've tasted of desire
I hold with those who favor fire.
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice 
Is also great and would suffice. 
                       (Robert Frost, Fire and Ice, Dylan a citit-o sigur inainte de Love Minus Zero)


Iti zice Dr. Anders Hansen. Te petreci dintr-un oras cu m intr-o tara cu m apoi iar intr-un oras cu m (pariu ca nimeni din sala cu ferestre deschise in palmieri nu s-a gandit la coincidenta asta). Malmo, Malta, Msida. Te-ai intalnit cu mine in timp ce culegeai interpretari de studenti curiosi pe text de Dylan.  Din buzunarul sacoului (aruncat peste un tricou galben uscat jmechereste fara fier de calcat) ai scos trei cantece. Doua ore ai vorbit tu, acum am sa vorbesc si eu despre unul. Dar stii si tu ca cel mai greu pe lumea asta e sa pui muzica in cuvinte. Doua lumi paralele.  Tu ai ales formula youtube. Eu tind spre non-dualismul Advaitei aici asa ca iata fac putin stretching NLPist :)....si spun fara portativ:

  
                                        
                                          LOVE MINUS ZERO
Deosebirea intre un profet si un artist e ca primul ofera raspunsuri iar celalalt intrebari. As spune ca ei se aseamana totusi prin aratatul de cale sau vorbitul despre drumuri potentiale. 
Unele teme sunt universale. DRAGOSTE, fara INSAuri...ce haios, unde esti Pittis sa imi rostuiesti traducerile pe Dylan?
Ce cantec, ce muzicuta melo....EA vorbeste limba tacerii fara idealuri sau violenta si rade de incercarile Valentinului. Rade de promisiunea trandafirilor, iese jmechera din jocul clasic al spatiului public in care oamenii sporovaiesc despre comun in cotidian, scriu citate cu ghilimele si trag concluzii imbecile. Afara, acolo unde se zambeste cu dintii, onestitatea prostituatei e invinsa de falsitatea onestilor. EA iti face cu ochiul si nu se deranjeaza, caci cunoaste prea mult incat sa se ocupe cu a certa si-a judeca. Fiicele bancherilor cauta perfectiune asteptand toate cadourile lumii aduse de barbati intelepti. EA vine la fereastra ta, edgar allen poelian, cu o aripa rupta. EA e o imagine in schimbare.. cea pasiva-cea inteleapta-cea sensibila... schimbarea e mai aproape de intelesul nostru asupra Realitatii.  E EA mai aproape de adevar?

Dylan nu canta, Dylan e un fel de Shakespeare. A fi sau a nu fi al gloriosilor 60, abordand teme universale. 

E amuzant in aiasta bucatica de manifestare a vietii ca....

1. Occidentalul doctor Hansen si-a ales sa culeaga de la mediteraneenii astia tuciurii comentarii pentru cartea lui hippie. Poarta bratara de piele la mana, un Apple conectat fara imaginatie la stereotipicul retroproiector, un tricou aproape sifonat, un sacou impecabil si o mutra perplexa. De ce nu despre tumult si poezie atarnat cu blugii lui de un Cadillac ruginit prin Cuba, subiectul angoasei timpurilor industrializarii americane, as fi intrebat la sesiunea de ridicari de degete.

2. Dragostea, chiar si asa inteligent cantata de cei doi maestrii titularizati aici, e paradoxal mai inteligibila la lectia mea de etica ce dezvolta greselile de calcul in ecuatia celor trei forme de amor.... egoist, altruist si reciproc. Adica oricum iesim prost pe latura asta, Dylanule, cu pretentii de favoruri impachetate sau cu starea de aripa rupta, tot frustrare la final. (as putea detalia cum e cu socotelile astea gresite, dar nu la capitolul amuzament)

3. Desi inconjurata de tineri cu margele, bandane colorate si albume alb-negru cu scafarlia creata a lui Dylan la tinerete (oare unde erau astia prin campus cand am trecut atenta cu radarul pe interese pornit), poezia si cantecul lumii incep sa imi para umbra palida a ceea ce am venit sa studiez. Minunata alegere, Filosofia. Minunatilor Dylan si Shakespeare, cat de  generoasa e perspectiva mea acum asupra voastra. Si abia am inceput. Wow.   

http://www.youtube.com/watch?v=dKg6sWbRrp4


P.S. Daca nu cuprinzi deja fotografia care urmeaza, uite un flash. Pe EUDAIMONIA va fi vorba de mult Folk, dragoste cu toate limitele ei si nuante din spectrul istoriei gandirii. Adica, filosofie poetica. Hahaha. Uite nu am curs de Poetica a Filosofiei. Il inventez eu pentru tine. Ca filosofie e oricum pe orice tema. Dar poetica ei, cine o canta? Eudaimonia va vorbi despre ea. 


No comments:

Post a Comment